Roep om verwijderen avondklok ecommerce

Roep om verwijderen avondklok ecommerce

Vakbonden blijven zich kranig verzetten tegen een versoepeling van de regels voor webwinkels. Hierdoor is nachtwerk niet mogelijk en dus blijft de Belgische ecommerce achterlopen op die van de buren. Om niet volledig de boot te missen, wordt nu een harde oproep gedaan om de wet te veranderen, in de hoop dat Belgische webwinkels kunnen blijven concurreren met die van bijvoorbeeld uit Nederland.

Europees Parlementslid Anneleen van Bossuyt van de Nieuw-Vlaamse Alliantie, doet tegenover Knack een oproep aan de vakbondsafgevaardigden om in het heden te leven. “Verjaag onze bedrijven niet naar onze buurlanden. Zorg er liever voor dat onze eigen bedrijven hier kunnen blijven en flexibel kunnen functioneren”, zo zegt ze.

Ze reageert hiermee op de houding van vakbonden, die zich volgens het magazine halsstarrig verzetten tegen een versoepeling van de regels voor webwinkels. De vakbonden zouden een duidelijke sectorale omkadering van nachtwerk willen, zodat ontsporingen voorkomen kunnen worden, maar werkgevers zouden dit volgens hen weigeren. En dat terwijl het vorig jaar zomer nog zo hoopvol begon, toen vakbonden en werkgevers om de tafel gingen zitten in de hoop om aan het eind van 2015 met een akkoord te komen over nachtarbeid.

“We weigeren niet te praten, ook niet over nachtwerk, maar dan wel binnen een kader van kwaliteitsvol werk voor de werknemers, een goede combinatie tussen werk en privĆ©leven, vastheid van betrekking en een correcte verloning voor die ongemakkelijke prestaties”, zo schreven de vakbonden LBC, BBTK en VSOA toentertijd. Comeos, de brancheorganisatie van de distributiesector zou nooit tegenvoorstellen hebben gedaan of op voorstellen van de vakbonden hebben gereageerd.

Webwinkel willen juist dat het mogelijk moet zijn om ’s nachts te werken, zodat de cut-offtijd drastisch omhoog kan, iets wat al lang is gebeurd in buurlanden als Frankrijk, Nederland en Duitsland. Daar kunnen klanten soms tot wel twaalf uur ’s nachts iets bestellen om het alsnog de volgende dag in huis te krijgen. Zo’n service kan echter alleen mogelijk zijn als een webwinkel ook ’s nachts mensen in de logistiek kan laten werken, zodat bestellingen tijdig verwerkt worden en de volgende dag verzonden kunnen worden.

De wet in BelgiĆ« verbiedt momenteel werken na acht uur ’s avonds, dus voor webwinkels is dit een fikse aderlating. Dat betekent immers dat klanten die toch ’s avonds hun producten willen kunnen bestellen, dan maar kopen bij Nederlandse webwinkels, die nĆ­Ć©t afgeremd worden door deze beperking. “En zo missen we de e-commercetrein die nochtans heel wat banen en inkomsten kan opleveren”, waarschuwt Van Bossuyt in haar oproep.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten