menu
lightspeed ecommerce

Recupel en Safeshops maken ecommerce milieuvriendelijker

Sectorvereniging Safeshops en Recupel, dat de inzameling en recycling van elektronisch afval organiseert, gaan samenwerken om de ecommerce klant- en milieuvriendelijker te maken. De twee organisaties willen de juiste dienstverlening garanderen als een klant elektronica online koopt.

Zo heeft een webshop, net als een fysieke winkel, de verplichting om een oud elektronica-product aan te nemen wanneer de consument een nieuwe koopt. In de praktijk gebeurt dit echter zelden. Safeshops heeft nu haar auditprocedure aangepast, waardoor dit euvel tot het verleden moet gaan horen. “Het Safeshops-label garandeert nu dat aangesloten webshops hierover volledig geïnformeerd worden en klanten de juiste service kunnen verwachten”, zo zegt directrice Greet Dekocker.

Elektronicaproducten zijn zeer in trek online. De productcategorie IT & Huishoudelektronica staat op de vijfde plek van meest online gekochte producten in België. De gehele ecommerce-industrie zal naar verwachting met 16,5 procent groeien tot 9,6 miljard euro dit jaar. Dat betekent dus een boel meer koffiezetapparaten, föhns en elektrische tandenborstels die online gekocht gaan worden.

Aanvaardingsplicht, óók voor webshops

De elektro-industrie richtte ooit Recupel op om te kunnen voldoen aan de zogenaamde aanvaardingsplicht. Die houdt in dat een bedrijf dat een elektronisch apparaat op de markt brengt verantwoordelijk is voor de inzameling, transport en recycling van het toestel wanneer het wordt afgedankt. Die plecht geldt echter ook voor webshops, al wordt die daar niet stelselmatig toegepast. “Samen met Safeshops nemen we een stap in de goede richting want iedere webshop met een Safeshops label wordt bij (her)certificatie hierop gewezen en gecontroleerd”, zo zegt Recupel’s CEO Peter Sabbe.

Op dit moment wordt slechts 39 procent van de op de markt gebracht toestellen ingezameld voor hergebruik en recycling. Tegen 2019 moet dit percentage 65 procent bedragen in alle Europese lidstaten.

Tags

Reacties