menu
lightspeed ecommerce

Peeters wil loonkosten in ecommerce verlagen

De banen in de ecommerce moeten weer terug naar ons land. Met die insteek wil de Minister van Werk, Kris Peeters, maatregelen treffen om de loonkosten voor ecommerce-bedrijven in België te verlagen. Want in Nederland liggen de loonkosten in de ecommerce-sector een stuk lager en dus loont het voor webwinkels om zich daar te vestigen.

Voor webwinkels is het veel aantrekkelijker om zich, net over de grens, bij de noorderburen te vestigen. In ons land liggen de loonkosten in de ecommerce-sector namelijk zo’n 17 procent hoger dan in Nederland.  Het is daarom ook waarom bijvoorbeeld een Bol.com haar distributiecentrum, waarmee het de Belgische markt bedient, in Nederland heeft staan. Tel daarbij het feit dat bij de buren de arbeidsregels ook nog eens soepeler zijn, waardoor nachtwerk makkelijker is te regelen, en je snapt waarom er hier inmiddels al 30.000 jobs weg zijn.

De Minister van Digitale Agenda, Alexander De Croo, pleitte er daarom voor om het arbeidsrecht drastisch te versoepelen. Maar volgens Minister Peeters is er meer nodig dan dat. De Tijd schrijft dat hij vandaag in de Kamer heeft gezegd dat volgens hem weinig ecommerce-bedrijven activiteiten uitvoeren in België omdat de loonkosten hier te hoog liggen. “Mijn voorstel zal betrekking hebben op de reductie van de loonkosten, rekening houdend met wat de Europese regelgeving toelaat en met de beschikbare budgettaire marge.”

Korting op loonkosten is mogelijk

Europa verbiedt het om specifieke loonkostenkortingen toe te kennen aan bepaalde sectoren, maar het mag weer wel voor specifieke activiteiten. Korting op de loonkorting is bijvoorbeeld in ons land mogelijk voor bedrijven die gebruikmaken van ploegen- en nachtarbeid. En door de taxshift zal die korting de komende jaren alleen maar groter worden.

De inspanningen van De Croo en Peeters worden positief ontvangen door het Verbond van Belgische Ondernemingen, dat namens directeur-generaal Bart Buysse laat weten dat lagere kosten, net als soepelere arbeidsregels, een deel van de oplossing zijn.

Tags

Reacties