menu

Nederlandse Bol.com-verkopers ontwijken belasting

Nederlandse Bol.com-verkopers ontwijken belasting

Nederlandse webwinkels die via Bol.com hun producten verkopen in ons land, kregen daarbij niet alleen te maken met onze klanten, maar ook met onze fiscus! Het blijkt namelijk dat deze online retailers per ongeluk btw-belasting ontweken.

Ergens is dat niet zo gek te noemen, want het blijkt dat de Nederlandse belastingdienst zelf weinig alert is op btw-betaling door buitenlandse webwinkels, zo schrijft de Nederlandse krant NRC. De Belgische fiscus ging wat voortvarender te werk: ze heeft de afgelopen twee jaar nauwlettend gekeken naar Nederlandse retailbedrijven die via Bol.com verkopen. Dit heeft geleid tot 171 onderzoeken en in uiteindelijk veertig gevallen zijn er naheffingen en boetes uitgedeeld.

Hoe het kan dat zo veel webwinkels per ongeluk de btw-belasting ontweken? Wel, een webwinkel verzendt vanuit Nederland naar België, krijgt vervolgens van het Nederlandse Bol.com geld overgemaakt en draagt aan de Nederlandse belastingdienst de btw af over deze omzet.

‘Bol.com schoot tekort in informatievoorziening’

Tot zover is alles in orde. Maar als de omzet bóven de 35.000 euro uitkomt, gaat de btw naar de Belgische fiscus. Een anonieme webwinkelier meldt aan NRC: “Wij zijn misschien naïef geweest, maar ik vind dat Bol.com hier in zijn informatievoorziening tekort is geschoten.”

De ecommerce-reus denkt daar anders over. “Wij bieden ondernemers een dienst, als intermediair is Bol.com niet verantwoordelijk in het attenderen van ondernemers op geldende wet- en regelgeving”, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Bol.com is vaag over drempelbedrag

Bol.com is niet van plan om aangesloten webwinkeliers alsnog op de regeltjes te wijzen, maar stelt wel dat het op de site al langer rept over de 35.000 euro-drempel. Dat klopt, maar zoals de krant opmerkt: Bol.com doet ten onrechte voorkomen alsof het drempelbedrag íéder jaar geldt. Maar, zo zegt de Belgische fiscus: “Zodra men dat bedrag voorbij is, moet men zich in België als ondernemer registreren en btw afdragen, óók als de omzet het jaar erop lager is.”

Bol.com heeft het op de website over het drempelbedrag van 35.000 euro.
Bol.com heeft het op de website over het drempelbedrag van 35.000 euro.

Tags

Reacties