menu
lightspeed ecommerce

Ecommerce in België 2 miljard waard in derde kwartaal

Consumenten in België hebben tussen juli en september van dit jaar 2,01 miljard euro online uitgegeven en hebben gedurende die periode 19,4 miljoen aankopen gedaan. Hiermee is de online markt nu verantwoordelijk voor 14 procent van alle uitgaven in ons land.

Dat blijkt uit cijfers van de BeCommerce Market Monitor. Daaruit kwam ook naar voren dat van alle diensten zestig procent online werd gekocht, terwijl het percentage bij producten met 7 procent een stuk lager ligt. Gekeken naar het áántal aankopen, dan blijkt zes procent daarvan online plaats te vinden (producten: 4%, diensten: 57%).

In het derde kwartaal van dit jaar deden 6,57 miljoen Belgen (71 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder) een online aankoop. Door die 3,8 miljoen Vlamingen en 2,8 miljoen Walen werd respectievelijk 1,17 miljard en 840 miljoen euro online uitgegeven. De gemiddelde Belg gaf online 305 euro uit en spendeerde 103 euro per aankoop.

Wat er zoal online werd gekocht? Als we kijken naar welke productgroepen op basis van uitgaven het grootste online aandeel hebben, dan zijn met name vliegtuig- en accomodatieboekingen populair. Ook tickets for attracties en evenementen vinden vooral online gretig aftrek. Vakanties, media & entertainment en telecomaankopen completeren de top vijf.

Speelgoed was in het tweede kwartaal nog populair, met een vijfde plek  in de ranking, maar is hier nu uit verdwenen. “De verklaring hiervoor is simpel. In het tweede kwartaal, van april tot juni, vallen een aantal feestdagen en events, zoals Pasen en communies, die ervoor zorgen dat er, ook online, meer speelgoed wordt gekocht. Er wordt immers alsmaar vaker online op zoek gegaan naar een leuk geschenk”, aldus BeCommerce. In het vierde kwartaal verwacht de ecommerce-associatie weer een stijging in de populariteit van online speelgoed kopen.

‘Ecommerce in Belgie in 2015: 8 miljard euro’
Ook over de algehele ecommerce-sector is BeCommerce positief gestemd. Tot nu toe werd er elk kwartaal ongeveer 2 miljard euro online uitgegeven en voor het vierde kwartaal worden soortgelijke cijfers verwacht. Dat zou betekenen dat de ecommerce in België in 2015 meer dan 8 miljard euro waard zou kunnen zijn.

becommerce_q3_2015

Tags

Reacties