menu
lightspeed ecommerce

Driekwart ondernemers prefereert .be

Driekwart ondernemers prefereert .be

Drie op de vier ondernemers in België geeft de voorkeur aan een website met de extensie .be boven elke andere ‘top level domain’. Ons land heeft ook wat andere smaakjes, zoals .vlaanderen en .brussels, maar die extensies zijn een stuk minder in trek.

Dit blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van DNS Belgium. Hieruit kwam naar voren dat Belgen de .be-extensie vooral associëren met kwaliteit en betrouwbaarheid. Sowieso is een domeinnaamextensie voor velen een belangrijke indicator. Het wordt – na een versleutelde verbinding en aanwijzingen dat een website officieel is (door middel van een logo bijvoorbeeld) – als derde belangrijkste reden genoemd om een website al dan niet te vertrouwen.

De ondervraagde ondernemers zeggen vooral .be te kiezen, omdat het volgens iets zegt over hun locatie, omdat het populair en betrouwbaar is, maar ook omdat het duidelijk maakt welke doelgroep ze willen bereiken.

.vlaanderen en .brussels minder bekend

Qua bekendheid voert .be, samen met .com, de boventoon. Uit het onderzoek blijkt dat de extensies die het meest bekend zijn, ook als betrouwbaarder worden gezien. Twee andere Belgische TLD’s, te weten .vlaanderen en .brussels zijn stukken minder bekend. Deze twee domeinnaamextensies zijn bij respectievelijk 31 en 21 procent van de ondernemingsgezinde Belgen bekend. “Beide hebben een sterke politieke connotatie die .be niet heeft. Ze worden ook meer geassocieerd met taal en locatie dan .be”, aldus DNS Belgium.

Webshops met .be-domeinnaam

In 2014 waren webshops goed voor 3.8 procent van alle .be-websites. Een jaar later was dat percentage gedaald naar 2,21 procent en in 2016 was het aandeel, met 1,45% nog lager, zo blijkt uit een ander onderzoek van DNS. Het aandeel webshops onder .brussels- en .vlaanderen-websites was in 2016 nog vele stukken lager. Zo was 0,15 procent van de .brussels-websites een webshop en 0.27 procent van de .vlaanderen-websites.

Webshops met een .be-domeinnaam
Webshops met een .be-domeinnaam

Tags

Reacties