menu
lightspeed ecommerce

Chinese webwinkels ontwijken btw-afdracht via België

Niet-Europese online winkels, waaronder veel Chinese webwinkels, ontwijken de verplichte afdracht van btw door hun producten via België in te voeren. Talloze producten zouden eerst arriveren in plaatsen als Antwerp en Zaventem en daarna plots van de radar verdwijnen, nog voordat ze ons land hebben verlaten.

Dit staat in een document dat gericht is aan de minister van Financiën, Johan Van Overtveld. Het gaat om online bestelde producten die in ons land aankomen via de haven van Antwerpen of via het vliegveld in Zaventem en waarvan een bedrijf in een ander EU-land de eindbestemming is.

Door deze constructie moet de btw op de producten in dát land en niet in ons land worden betaald. Maar nu komt het: het bedrijf dat als ontvanger is opgegeven, bestaat vaak niet en dus verdwijnen de producten van de radar. Met als eindresultaat dat er op deze producten in geen enkel land btw wordt betaald.

‘Schade minstens 5 miljard euro in Europa’

Volgens de krant Le Soir is het onmogelijk om een goede schatting van de geleden schade te maken, maar het gaat ervan uit dat het om minstens 5 miljard euro gaat. De buitenlandse verkopers maken misbruik van de regels, zo staat in het document, en hebben ‘fel en oneerlijk’ meegedaan. Van Overtveldt pleit dan ook voor een overeenkomst om de Europese richtlijnen met betrekking tot btw aan te passen, zodat de problemen op Europees niveau aangepakt kunnen worden. “Maatregelen op nationaal niveau zouden namelijk leiden tot concurrentieverstoring tussen België en andere Europese landen”, aldus de minister.

Tags

Reacties