Lightspeed

Alibaba strijkt neer in Luik en helpt kmo’s

Alibaba strijkt neer in Luik en helpt kmo’s

België is het eerste land in Europa dat zich aanmeldt voor het Electronic World Trade Platform (eWTP), een initiatief van Alibaba-oprichter Jack Ma. Dit platform wil kleine of middelgrote ondernemingen helpen met het verkopen van hun producten over de landsgrenzen. Deze partnership maakt deel uit van het akkoord, waarin Alibaba ook een distributiecentrum in Luik opent.

Over dat distributiecentrum in Luik is al veel geschreven. Het was immers ook enige tijd onzeker of het er wel zou komen in ons land. Premier Rutte van Nederland deed recent nog moeite om Alibaba over te halen toch echt hun belangrijke logistieke hub bij hen te plaatsen.

Eindelijk grote speler in België

Dat is gelukkig niet gebeurd, nadat eerder al buitenlandse bedrijven als Zalando, Lidl en Amazon voor Nederland kozen als uitvalsbasis. Alibaba heeft vandaag een handtekening gezet onder een akkoord, waarbij de ecommerce-gigant 75 miljoen zal investeren in het distributiecentrum dat 220.000 vierkante meter groot is. De bedoeling is dat de eerste commerciële activiteiten in 2021 opgestart worden, zo schrijft De Tijd.

Alibaba gaat Belgische retailers helpen verkopen

Afgezien van de bouw van een Alibaba-distributiecentrum in België, zal het Chinese bedrijf lokale kmo’s ook helpen met het verkopen van hun producten aan internationale klanten. Hiermee is, volgens CNBC, België het eerste land in Europa dat zich aanmeldt bij het initiatief eWTP.

“We zijn ervan overtuigd dat wij via eWTP het enorme potentieel voor Europese bedrijven zullen openstellen om de voordelen te benutten van wereldwijde crossborder-handel, met name in de Chinese markt waar de vraag naar Europese goederen hoog is”, aldus CEO Daniel Zhang.

Gerelateerde berichten